Debattmøte om “Byråkratisering av høyere utdanning” mandag 4.april

mars 3rd, 2011  |  Published in Aktiviteter, Debatt  |  1 Comment

FAP-gruppen i Forskerforbundet ved UiB arrangerer debattmøte om Byråkratisering av høyere utdanning mandag 4.april. kl 15.15-17 i auditorium A, Sydneshaugen skole. Møtet er åpent for alle ansatte ved Universitetet i Bergen, uavhengig av fagforeningstilknytning.

I mange artikler og leserinnlegg i media, nå sist i en artikkelserie i Morgenbladet blir det blant annet påstått at byråkratiet knebler kjernevirksomheten. Denne diskusjonen gjelder UH-sektoren, men bl.a. i BT har byråkratiseringen innenfor skoleverket blitt jevnlig debattert.

Byråkratiseringen av høyere utdanning er en felles utfordring: Ikke bare de vitenskapelig ansatte opplever ofte hverdagen som mer byråkratisk enn tidligere, dette gjelder også de administrativt ansatte.

Det er nå rekordmange høyt utdannede innenfor administrasjonen ved universitetene. Fører dette til ytterligere byråkrati, eller tvert imot til mer veldrevne universiteter?

Omorganisering og nye styringstrukturer gjør at mange vitenskapelig ansatte opplever at de mister innflytelse innenfor eget fagområde. Praktiske arbeidsoppgaver som tidligere kunne gjøres i en håndvending, må nå gjerne gjennom en “papirmølle” for godkjenning, noe som i det fleste tilfeller oppleves som tungvint og helt unødvendig.

Vi inviterer til debattmøte hvor vi blant annet spør:

 • Hva er det som egentlig menes med at høyere utdanning blir stadig mer byråkratisert?
 • Hvordan oppleves denne byråkratiseringen av de ulike gruppene ved Universitetet i Bergen?
 • Kan det som oppleves som unødig byråkrati skape konflikt mellom vitenskapelig og administrativt ansatte?
 • Har vi mulighet til å påvirke utviklingen?

Professor Ivar Bleiklie vil  innlede til debatten sett fra et faglig perspektiv.

FAP-gruppen i Forskerforbundet har samlet et debattpanel med Sigmund Grønmo (rektor), Gjert Kristoffersen (dekan ved HF-fakultetet), Ida Holen (administrasjonssjef ved Institutt for informatikk) og Harald Åge Sæthre (leder av FAP–gruppen ved UiB).

Vi serverer kaffe fra kl 15 – kom tidlig og sikre deg en god plass i salen!

Tags: ,

Responses

 1. haraldgesthre says:

  mars 25th, 2011 at 15:19 (#)

  Og jeg vil gjenta at møtet er åpent for ALLE ansatte ved UiB.

  Harald Åge Sæthre
  Leder i FAP-gruppen ved UiB

Leave a Response